Zambezi Estate Club House… Conceived as a playground for residents of the #Zam…

0
31


Zambezi Estate Club House… Conceived as a playground for residents of the #Zambezi Estate in the East of #PortLouis in #Mauritius is a leafy compound of 22 unique villas and 60 apartments on two low-rise blocks. Designed primarily for the apartment dwellers, the #clubhouse is open to all residents and guests and comprises of 3 function areas. The main mass contains the entertainment area and lounges and the small mass contains services like restrooms, the kitchen with its storage room and a dining/lounge area. The main attraction of the club house is the pool and its #landscaped surroundings, with its randomly elevated concrete benches extracted from the pathways going around the site offering glorious views towards the hilly scenery.
.
Even though each of the 22 villas have private swimming pools, under the tropics, it was only plausible to provide such amenities to other residents restricted by the verticality of their apartments. This space is suited to people that enjoy life on a lively and vibrant island where residents can escape to appreciate the outdoors away from their balconies and truly connect as a community. The #building is a showcase of one of the prominent #materials in the reduced palette used for the construction of the whole estate. #RammedEarth is a #construction technique used to complement the main materials, notably naked #concrete and #wood. The expressive #textures of the #rammed #earth walls give the space both a warm and #cooling atmosphere linking it to the earth and the leafy natural surroundings. The concrete #columns and concrete corner walls support the flat concrete roof topped by #green grass, emulating a common element on the #site, the #trees. This allowed for semi-structural rammed earth walls to wrap the masses offering floor to #ceiling #glazing section to allow #sunlight deep inside the volumes and also facilitate #crossventilation. An extra block is meant to be added to the club house to contain the communal gym and showers to form the final U-shape construction around the #pool.



Source

Have something to say? Leave a comment: